6 veelgemaakte fouten terrasoverkapping

6 veelgemaakte fouten terrasoverkapping

Bij het aanschaffen van een terrasoverkapping komt veel kijken. Je moet beslissingen maken over allerlei aspecten, van de productiemethode tot de kleur en van het materiaal tot de extra opties. Het is daarom niet vreemd dat veel mensen op bepaalde punten de fout in gaan en overhaast verkeerde beslissingen maken. Met de onderstaande gangbare veelgemaakte fouten bij het aanschaffen van een terrasoverkapping kun jij er zorg voor dragen dat dit jou niet gebeurt.

Vergeten dat schaduw ook binnen komt

Als je denkt aan je terrasoverkapping, dan denk je misschien aan een plek waar je in de zomer in de schaduw kunt zitten. Veel mensen kiezen er daarom voor om een terrasoverkapping of veranda met een gesloten dak te laten plaatsen. Dit geeft een knus gevoel en je bent goed beschermd tegen de weersomstandigheden, welke dit ook zijn. Vergeet dan niet dat als je je overkapping tegen je woning aan zet, je ook licht uit de woning weg zal nemen. Vooral als de overkapping voor grote ramen staat zal deze afname aanzienlijk zijn. Het is dan misschien beter om te kiezen voor een overkapping met een glazen dak en zonwering of voor een overkapping met een dak dat open en dicht kan, zoals een dak van doek of lamellen. Zo kun je als het nodig is het dak open zetten en zal je binnenruimte niet onnodig donker worden.

Te weinig verwarmers plaatsen

Als je overweegt verwarming in je terrasoverkapping te laten plaatsen, dan moet je goed nadenken over het soort, de plaatsing en de hoeveelheid.

  • Soort verwarmers: voor terrasoverkappingen wordt er gebruik gemaakt van gasverwarmers en infrarood verwarmers. Gasverwarmers hebben een groter bereik en zijn goedkoper, maar ze gebruiken veel gas en dat kost geld. Infrarood verwarmers zijn duurder, maar verbruiken minder. Daarnaast verwarmen ze doelgericht je huid en niet de lucht om je heen, dus er gaat geen warmte verloren. Sluit je infrarood verwarmers aan op een paar kleine zonnepanelen en je kunt je terras kosteloos verwarmen.
  • De plaatsing: het is belangrijk dat je met je verwarmers het gehele terras kunt verwarmen. Dat betekent dat de plaatsing essentieel is. Deze is ook enigszins afhankelijk van hoeveel mensen van het terras gebruik gaan maken. Zorg er met de plaatsing voor dat er niemand kou hoeft te lijden.
  • De hoeveelheid: de hoeveelheid verwarmers die je nodig hebt wordt bepaald door de omvang van het terras, van het aantal mensen dat er gebruik van maakt en het vermogen van de verwarmer. Dit laatste wordt uitgedrukt in het Wattage. De onderstaande tabel geeft weer hoeveel Watts je nodig hebt om een overkapping in verschillende situaties comfortabel te verwarmen.
Situatie terrasoverkapping Wattage nodig om comfortabel te zitten
Beschutte en gesloten overkapping 250W tot 350W per vierkante meter
Twee personen Minimaal 1500W
Meer dan twee personen Minimaal 2000W
Gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen Minimaal 4000W
Overkapping < 6 vierkante meter 2000W
Overkapping 6 – 8 vierkante meter 3000W
Overkapping 8 – 9 vierkante meter 4000W

Niet investeren in zijwanden

Het weer in Nederland is onvoorspelbaar te noemen. Er zijn daarom weinig dagen waarop het echt comfortabel en het mogelijk is om zonder beschutting buiten te zitten. Tenzij je investeert in een paar zijwanden voor je terrasoverkapping. Je hebt dan verschillende keuzes.

  • Spieën: een spie is een kleine rand langs de bovenkant van de zijkanten van de terrasoverkapping. Je kunt er inkijk mee tegengaan, de zon weren en ook enigszins de wind blokkeren.
  • Polycarbonaat zijwand: een zijwand van polycarbonaat sluit je terrasoverkapping aan één kant helemaal af. Zo kun je wind weren, neerslag tegenhouden, kun je inkijk verminderen en toch het uitzicht op je tuin behouden. Je kunt uiteraard ook meerdere wanden laten plaatsen.
  • Glazen zijwand: je kunt ook overwegen een glazen wand te nemen. Deze kan dicht zijn of je kunt in schuifpanelen investeren. Met glazen wanden verlies je de openheid van je terrasoverkapping niet, maar kun je wel een beschutte plek creëren waar je bij allerlei weersomstandigheden tijd kunt doorbrengen.

Geen led verlichting laten plaatsen

Met led verlichting kun je ook ’s avonds lekker onder je overkapping zitten. Dit type verlichting is 95 procent zuiniger dan een gloeilamp en kan tegenwoordig dezelfde warme kleurtemperatuur afgeven. De meeste leveranciers bieden aan om de verlichting direct mee te bestellen en dat is geen slechte optie. Ook op later tijdstip kun je nog led verlichting laten plaatsen, of dit zelf doen met een pakket dat daar specifiek voor is ontworpen. Als je een led lamp elke dag 3 uur aan zet, dan betaal je daar jaarlijks maar €2 voor. Dat is een kleine prijs als dat betekent dat je nog meer uren onder je terrasoverkapping door kunt brengen.

Zonwering vergeten

Als laatste kan het ook onder een terrasoverkapping ondraaglijk warm worden. Vooral als deze gedeeltelijk is afgesloten en de zon recht op het dak staat zal je merken dat je behoefte zal hebben aan wat schaduw en verkoeling. Dit kun je gemakkelijk oplossen door zonwering te laten plaatsen in je terrasoverkapping. Er is zonwering te krijgen die parallel loopt met het dak en die je handmatig of elektrisch open en dicht kunt schuiven. Er is ook zonwering voor de zijkanten van je terrasoverkapping, voor als de zon laag staat. De mogelijkheden voor zonwering zijn vrij groot, dus het is niet verkeerd om je hier wat in te verdiepen voordat je je terrasoverkapping aanschaft. Uiteraard kun je je zonwering ook op een later tijdstip toevoegen.

Vergelijk offertes

Wil jij een terrasoverkapping laten plaatsen, wil je extra opties toevoegen of ben je op zoek naar een geschikte vakman of leverancier? Dan kun je via onze vergelijkingstool alvast contact leggen met een aantal bedrijven die jouw werkzaamheden graag voor je uitvoeren. Je geeft je opdracht door, ontvangt een aantal vrijblijvende offertes, maakt een vergelijking en je kunt de beste deal en de meest vakkundige specialist uitkiezen voor jouw werkzaamheden.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *