De levensduur van een terrasoverkapping verlengen

De levensduur van een terrasoverkapping verlengen

Veel Nederlanders kiezen ervoor om hun tuin op te fleuren door het plaatsen van een terrasoverkapping. Hierdoor gaat de waarde van je woning omhoog, maar ook je wooncomfort stijgt aangezien je kunt genieten van je tuin op een prettige en overdekte manier terwijl je wordt beschermd tegen weersomstandigheden. Een terrasoverkapping gaat over het algemeen heel lang mee. Maar wat zijn de verschillende manieren om de gemiddelde levensduur van een terrasoverkapping te verlengen? Je leest het allemaal hieronder.

Wat is een terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping is simpelweg een overkapping die gebouwd wordt tegen je woning aan, waardoor je terras wordt overdekt. Een terrasoverkapping biedt niet alleen bescherming tegen de zon, regen, sneeuw en wind maar je hebt met een terrasoverkapping de mogelijkheid om het hele jaar door in je tuin te genieten dankzij de uitbreiding. Daarnaast stijgt de waarde van je tuin door het plaatsen van een terrasoverkapping en heb je meestal geen vergunning nodig voor het plaatsen van de terrasoverkapping.

Maatwerk versus prefab terrasoverkapping

Bij het plaatsen van een terrasoverkapping kan je kiezen tussen een prefab of een maatwerk terrasoverkapping. Een terrasoverkapping op maat gemaakt sluit mooi aan op je huis. Je kunt zelf bepalen welk materiaal je kiest, de grootte en de kleuren. Een terrasoverkapping op maat gemaakt wordt op locatie gebouwd en kost iets meer vergeleken met een prefab terrasoverkapping. Een prefab terrasoverkapping wordt in de fabriek geproduceerd en vervolgens ‘kant en klaar’ vervoerd naar je woning en geplaatst op de juiste locatie.

Prijs van een terrasoverkapping

De kosten voor het aanschaffen van een terrasoverkapping hoeven niet hoog te zijn. Het hangt er maar net van af van wat je zelf wilt. De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van het soort terrasoverkapping, het materiaal, de oppervlakte en de installatiekosten. Daarnaast kan je nog allerlei extra opties toevoegen aan je terrasoverkapping. De gemiddelde kosten voor een terrasoverkapping in 2020 inclusief plaatsing en materialen zijn als volgt:

Soort overkapping

Kosten

Prefab

950 – €3.750

Maatwerk

2.550 – €8.500

Luxe

14.000 – €16.000

De levensduur van een terrasoverkapping

Er zijn verschillende soorten terrasoverkappingen, waarbij de meest populaire soorten in Nederland de houten, aluminium en stalen terrasoverkappingen zijn. Terrasoverkappingen gaan allemaal zeer lang mee dankzij de duurzame nature. Een houten terrasoverkapping heeft een gemiddelde levensduur van 30 jaar, mits de overkapping wel tijdig en regelmatig wordt onderhouden. Een aluminium terrasoverkapping hoef je niet regelmatig te onderhouden en heeft een levensduur van wel 50 jaar. In het geval van een stalen terrasoverkapping is de levensduur ook rond de 50 jaar dankzij het sterke materiaal.

Voordelen terrasoverkapping

Ga je een terrasoverkapping bouwen? Dan kan je rekenen op een aantal voordelen die hierbij komen kijken. De verschillende voordelen van het plaatsen van een terrasoverkapping zijn als volgt:

 • Een terrasoverkapping biedt bescherming tegen de felle zon waardoor je heerlijk koel kan zitten met een prachtig uitzicht over je eigen tuin.

 • Met een terrasoverkapping kan je prettige tijden buiten doorbrengen in je eigen tuin.

 • Gedurende de winterperiode kan je de terrasoverkapping sluiten en dan genieten van de extra binnenruimte.

 • De meeste terrasoverkappingen laten de vervelende Uv-stralen niet door.

 • Een vergunning is meestal niet nodig om een terrasoverkapping te plaatsen.

 • Terrasoverkappingen kunnen snel en eenvoudig geplaatst worden.

 • Je hebt de keuze uit verschillende materiaalsoorten. Denk zo aan hout, aluminium, polycarbonaat, glas en pvc.

 • Met een terrasoverkapping creëer je extra opbergruimte.

 • Je terrasoverkapping kan direct ook dienen als tuinoverkapping.

 • De waarde van je woning gaat omhoog als je een terrasoverkapping laat plaatsen.

 • Een terrasoverkapping is duurzaam en gaat lang mee zolang je de overkapping maar regelmatig onderhoudt.

5 manieren om de levensduur van je terrasoverkapping te verlengen

Over het algemeen gaan terrasoverkappingen zeer lang mee. Indien je de juiste mate van verzorgen uitvoert, dan kan de levensduur aanzienlijk worden verlengd. Je kunt de levensduur van je terrasoverkapping op de volgende manieren verlengen:

 1. Hou de terrasoverkapping regelmatig schoon.

 2. Voer eventuele reparaties tijdig uit om problemen en schade in de toekomst te voorkomen.

 3. Schaf een regenpijn aan om te zorgen voor een optimale afvoer van het regenwater. Hier betaal je rond de €250 voor.

 4. Kies voor een harder soort dakbedekking zoals glas voor €1.000 extra of bitumen voor een meerprijs van €500.

 5. Breng elektra aan voor gemiddeld €400 voor extra sfeer voor je terrasoverkapping.

Besparen op een terrasoverkapping

Je kunt een terrasoverkapping zo duur en zo goedkoop maken als je dat zelf maar wilt. Om te besparen op de kosten van een terrasoverkapping kan je de volgende handige bespaartips hanteren:

 • Vergelijk offertes: Door eerst verschillende offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken op basis van prijs kan je de scherpste deal uitkiezen.

 • Vraag een subsidie aan: Ga na bij de lokale gemeente of er momenteel subsidies zijn voor het plaatsen van een terrasoverkapping.

 • Kies een lokale specialist: Huur een lokale specialist in om de terrasoverkapping te plaatsen om zo de hoge kilometerkosten te vermijden die een landelijke specialist in rekening brengt.

 • Kwantumkorting: Ga na in hoeverre de buren of andere geïnteresseerden ook een terrasoverkapping willen laten plaatsen. Zo kan je de specialist een grote opdracht aanbieden waardoor je meer kans op kwantumkorting maakt.

Een terrasoverkapping bied je de mogelijkheid voor totaal wooncomfort aangezien je kunt profiteren van de extra ruimte in je tuin onder een overdekt gedeelte. Daarnaast heeft een terrasoverkapping een lange levensduur, een isolerende werking en word je beschermd tegen de zon, wind, sneeuw en regen. Ga eerst na in hoeverre je een vergunning moet aanvragen en of er subsidies beschikbaar zijn om de kosten te verlagen.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *