Terrasoverkapping zelf maken prijzen

Als je een plek nodig hebt in je tuin waar je beschut kunt zitten van de zon en van andere weersomstandigheden, dan heb je verschillende opties. Een terrasoverkapping is hier één van en plaats je deze dan zal je hier een groot gedeelte van het jaar gebruik van kunnen maken. Hier zit natuurlijk wel een prijskaartje aan vast en voor een nieuwe terrasoverkapping betaal je inclusief plaatsing minimaal €1000. Dit is dan een klein en kaal houten exemplaar met een polyurethaan dak en zonder extra opties. Zo gauw je de afmetingen vergroot of je wilt de terrasoverkapping uitbreiden gaat de prijs omhoog. Om kosten te besparen kun je de terrasoverkapping zelf maken. Hier lees je over hoeveel dit kost.

Inhoudsopgave

De kosten

Er zijn verscheidene manieren waarop je zelf je terrasoverkapping kunt maken. Je kunt simpelweg een mooi waterafstotend doek aanschaffen en deze tussen een aantal punten spannen. Ook kun je een bouwpakket bestellen en deze zelf in elkaar zetten. Als laatste kun je de gehele overkapping zelf ontwerpen en bouwen. In de onderstaande tabel vind je enkele prijzen, inclusief btw, die je een indicatie kunnen geven van hoeveel je betaalt als je zelf je terrasoverkapping maakt.

 

Soort terrasoverkapping Prijs
Een doek plus een aantal palen €250 – €400
Bouwpakket, polycarbonaat dak €750 – €4000
Bouwpakket, glazen dak €1200 – €6500
Zelf ontwerpen en bouwen €600 – €2000

 

  • De goedkoopste optie: een sfeervolle en knusse beschutte plek creëer je door een speciaal daarvoor bestemd doek te spannen bijvoorbeeld tussen je huis, boom en schuurtje. Je kunt deze doeken in allerlei vormen bestellen en het idee geven dat je overkapping zweeft. Zo ontwerp je zelf een knusse ‘tent’ en betaal je maar €250 – €400. Deze overkapping moet je wel weghalen als het weer slechter wordt.
  • Gemiddelde prijzen: je kunt ook zelf je overkapping ontwerpen, de materialen bestellen en in elkaar zetten. Dit is een flinke klus, maar het bespaart je wel aardig wat geld. Je betaalt alleen voor materialen dan €600 – €2000. De prijs is afhankelijk van het materiaal dat je kiest zowel voor het frame als voor het dak en natuurlijk ook van de afmetingen van de overkapping.
  • De duurste optie: de duurste optie die je hebt als je je overkapping zelf wilt bouwen is om te kiezen voor een bouwpakket. Dit is nog steeds aanzienlijk goedkoper dan wanneer je een terrasoverkapping laat plaatsen. Je kunt een bouwpakket al krijgen vanaf €750.

 

De prijsopbouw

Iedereen die de terrasoverkapping zelf bouwt heeft eigenlijk maar één uitgave, en dat zijn de materialen. Soms komen hier nog de kosten voor het afleveren bij op en moet je misschien het nodige gereedschap aanschaffen. Door zelf je terrasoverkapping te monteren bespaar je 40 procent van de totaalkosten in vergelijking met een overkapping die wordt gemonteerd. Dit is bijna de helft en dus zeker de moeite waard.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Ook wanneer je je overkapping zelf plaatst kun je duizenden euro’s betalen. Gelukkig heb je deze prijs zelf in de hand en komt deze tot stand door keuzes die je zelf maakt.

  • De materialen: onbehandeld hout is het goedkoopste materiaal dat je kunt gebruiken. Dit moet je wel goed beschermen tegen de weersomstandigheden en regelmatig onderhouden. Metaal zoals staal en aluminium is het duurste. Wat betreft het dak heb je de keuze uit doek, wat het goedkoopste is, polycarbonaat en glas. Het materiaal dat je kiest heeft direct invloed op de prijs, op de mate van onderhoud dat nodig is en op het uiterlijk van je overkapping.
  • De mate van zelf doen: vervolgens is het logischerwijs het goedkoopste als je het gehele proces zelf oppakt, maar er zijn ook onderdelen van dit proces die je uit handen kunt geven. Het op maat maken van het materiaal, bijvoorbeeld of het plaatsen van de fundering. Door voor een bouwpakket te kiezen besteedt je het grootste gedeelte van het proces uit en hiervoor betaal je dan ook het meeste.
  • De complexiteit van je ontwerp: hoe ingewikkelder je ontwerp, hoe meer materialen en processen er nodig zijn en hoe meer je betaalt. Je kunt een terrasoverkapping in principe al maken door een mooie pergola aan te schaffen en deze te voorzien van een dak. Ga je in de weer met verwarming, zonwering, een speciale vorm, een hellend dak of de toevoeging van enkele lichtpunten dat zullen je prijzen snel stijgen.

 

Vergelijk offertes

Wil je zelf een overkapping gaan maken, dan kun je geld besparen door het uitvoeren van een grondige prijsvergelijking. Dit is altijd een goed idee, want alleen als je precies weet wat de markt aanbiedt kun je een weloverwogen beslissing maken wat betreft je bouwwerk. Je kunt jezelf een boel tijd en moeite besparen als je gebruik maakt van onze gratis vergelijkingstool. Deze tool kan je in een korte tijd een aantal offertes verschaffen zonder dat je wordt verplicht tot aankoop. Zo kunnen wij je helpen de beste beslissing te maken wat betreft jouw nieuwe terrasoverkapping.

 

 

Wat kost een terrasoverkapping precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.