De voordelen en nadelen van een houten terrasoverkapping

De voordelen en nadelen van een houten terrasoverkapping

Typisch: ben je even in je tuin aan het genieten van je welverdiende rust zonder de hectiek van alledag en dan moet je ineens naar binnen vluchten vanwege het typische Nederlandse regenweer. Wie kent dit probleem niet? Er is echter een handige oplossing, zodat je langer in je tuin kan zitten alleen of met vrienden. Laat een terrasoverkapping plaatsen. Deze heb je in allerlei vormen en maten afhankelijk van wat jij en de andere tuingebruikers wensen. Wil je hem liever in aluminium uitvoering voor een moderne strakke look? Of ga je meer voor de warme uitstraling en gezelligheid en kies je voor een houten terrasoverkapping?

Voordelen terrasoverkappingen in het algemeen

Het aanleggen van een terrasoverkapping heeft een aantal voordelen. Een terrasoverkapping biedt bescherming tegen alle weersomstandigheden, zodat je een groot deel van het jaar in je tuin kunt relaxen. In de maanden dat je er niet zit, kun je de terrasoverkapping ook gebruiken als opslagplaats voor bijvoorbeeld de tuinmeubels. Een terrasoverkapping zorgt tevens voor een meerwaarde van je tuin en dus een hogere woningwaarde op de huizenmarkt. En je hebt ook nog eens geen vergunning nodig om een terrasoverkapping te bouwen.

Uit welke materialen kun je kiezen?

Een van de populairste terrasoverkapping materialen, is hout. Een houten terrasoverkapping is sfeervol en zorgt voor warmte en gezelligheid. Een houten terrasoverkapping is vaak het goedkoopst. Hout heeft wel ieder jaar onderhoud nodig om rotting te voorkomen. Hierover later meer. Daarnaast heb je aluminium terrasoverkappingen. Het grootste voordeel van aluminium is dat het een duurzaam materiaal is: het roest of rot kortom niet. Door de gladde oppervlakte is je terrasoverkapping gemakkelijk te reinigen en heeft het weinig onderhoud nodig. Aluminium is wel duurder dan hout. Als laatste heb je de stalen terrasoverkapping. Dit is een veel duurdere terrasoverkapping, waardoor je deze niet veel tegenkomt. Stalen terrasoverkappingen zijn zeer sterk, maar moeten eerst verzinkt worden om roest tegen te gaan.

De houten terrasoverkapping

Deze blog zal verder uitwijden over de houten terrasoverkapping. Hout wordt, zoals reeds vermeld, het meest gebruikt voor een terrasoverkapping. Door de natuurlijke uitstraling lijkt je terrasoverkapping precies in de tuin te passen. Kies je voor een terrasoverkapping van hout, dan wordt veelal hardhout aangeraden door specialisten. Hardhout is uitermate geschikt voor een terrasoverkapping wegens zijn duurzaamheid en het weinige onderhoud dat hardhout nodig heeft.

Waarom hardhout?

Hardhout is afkomstig van loofbomen en heeft dientengevolge een natuurlijke hardheid en duurzaamheid in zich. Hardhout wordt ingedeeld in vijf klassen, waarbij klasse 1 en 2 het best zijn. De meest gebruikte hardhoutsoorten zijn: afzelia, azobé, bankirai, Europees eiken, padoek en ipé. Een hardhouten terrasoverkapping heeft de volgende voordelen:

 • Hardhout heeft een lange levensduur van gemiddeld 25 tot 30 jaar.
 • Doordat hardhout in verschillende structuren, soorten en kleuren voorkomt, heb je veel keuze.
 • Hardhout heeft weinig onderhoud nodig, want deze houtsoort hoeft niet eerst behandeld te worden.
 • Een houten terrasoverkapping past bij iedere woningstijl.

Nadelen hardhout

Het grootste nadeel is dat een hardhouten terrasoverkapping zal gaan verkleuren onder invloed van de weersomstandigheden. Hierdoor kan het hout ook vaker krom trekken of zelfs scheurtjes vertonen. Een laatste nadeel is dat hardhout relatief duur is zeker als je het vergelijkt met normaal hout. Een hardhouten terrasoverkapping kost al gauw €4000 en kan oplopen tot zelfs €8000.

Mogelijkheden houten terrasoverkappingen

Doordat hout gemakkelijk te bewerken is, kun je houten terrasoverkappingen op meerdere manieren en in verschillende stijlen uitvoeren. Zo zijn er terrasoverkappingen met platte daken, maar ook met puntdaken. Ook een prieel of houten carport vallen onder de categorie terrasoverkappingen. Je kunt daarnaast kiezen uit een klassieke stijl of landelijke stijl en zelfs voor een moderne, strakke stijl. Deze stijl bepaalt ook de verdere afwerking van je terrasoverkapping.

Houtsoorten

Naast het eerdergenoemde, duurdere hardhout heb je ook nog Douglas hout en vuur- of grenenhout wat veelal gebruikt wordt in een houten terrasoverkapping. Vuur- of grenenhout is een vrij zachte houtsoort, waardoor deze het goedkoopste is. Meestal wordt het hout al voor behandeld in de fabriek door middel van impregnatie, zodat de duurzaamheid van het hout verlengd wordt. Deze terrasoverkapping koop je voor een bedrag tussen de €500 en €1500. Douglashout heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen door zijn hoge duurzaamheid: onbehandeld gaat het hout jaren mee. Een Douglashouten terrasoverkapping heb je al voor €1500 en kan oplopen tot €2500.

Voor- en nadelen houten terrasoverkappingen op een rijtje

Voor welke houtsoort je ook kiest (met zijn eigen voor- en nadelen) een houten terrasoverkapping heeft een groot aantal voordelen:

 • Je zit afgeschermd van het weer.
 • Je tuinmeubels blijven droog.
 • Een terrasoverkapping vormt een extra leefruimte.
 • Hout heeft een natuurlijke en gezellige uitstraling.
 • Hout kun je gemakkelijk verven.
 • Hout is goedkoop.
 • Een houten terrasoverkapping verhoogt de waarde van je tuin en woning.

De nadelen van een houten terrasoverkapping zijn toch wel: veel onderhoud nodig (m.u.v. de hardhouten variant), een houten terrasoverkapping kan veel plek innemen in je tuin en via zijkanten als die open zijn kunnen wind en regen toch aan je komen.

 

1 Comment

 • junimeridio

  stability hydroxychloroquine veterans study peace https://hydroxychloroquined.online/ – hydroxychloroquine cost hypotension what company makes hydroxychloroquine

 • Write a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *