Terrasoverkapping zelfbouw prijzen

Ben je handig en van plan een terrasoverkapping aan te schaffen dan heb je geluk. Je kunt namelijk veel geld besparen als je deze zelf bouwt en hier zijn verschillende manieren voor. Met een nieuwe terrasoverkapping verschaf je een beschutte plek waar je heerlijk kunt zitten en van de tuin kunt genieten. De meeste overkappingen beschermen je tegen de zonnestralen maar ook tegen neerslag, waardoor de tuin toegankelijker wordt. Plaats er een mooie tafel met stoelen onder en je hebt een buitenplek gecreëerd waar je kunt eten en drinken, lezen of zitten met je familie en vrienden. Hier lees je over de prijzen waar je rekening mee kunt houden als je besluit je overkapping zelf te bouwen.

Inhoudsopgave

De kosten

Het verschil tussen de prijs voor een overkapping die je zelf in elkaar zet in vergelijking met een overkapping die een installatiebedrijf komt monteren is ongeveer 40 procent. Dat betekent dat jij 40 procent van de totaalprijs voor een overkapping inclusief installatie kunt besparen door dit zelf te doen. Dit is natuurlijk een mooie bedrag. Plus, als je van klussen houdt, heb je een leuke bezigheid in het vooruitzicht. De prijzen voor het bouwen van je terrasoverkapping vind je in de onderstaande tabel, inclusief btw.

Soort terrasoverkapping Prijs
Een doek plus een aantal palen €250 – €400
Bouwpakket, polycarbonaat dak €750 – €4000
Bouwpakket, glazen dak €1200 – €6500
Zelf ontwerpen en bouwen €600 – €2000
  • De goedkoopste optie: iemand zonder doe-het-zelf ervaring kan een schitterende beschutte plek creëren door hiervoor een waterafstotend doek aan te schaffen en deze op te hangen tussen bijvoorbeeld je woning en je schuur. Ook kun je palen kopen en het doek hiertussen hangen. Dit is niet moeilijk, maar geeft je een knusse plek die doet denken aan een tent. Het doek zal ogen alsof het zweeft. En hiervoor betaal je maar €250 – €400.
  • Gemiddelde prijs: als je echter op zoek bent naar een overkapping waar je het hele jaar gebruik van kunt maken, dan zal je hiervoor zo’n €1000 voor betalen. Meer kan ook als je van plan bent het uit te breiden met extra opties zoals lichtpunten, verwarming, een schuifdak of een speciaal stalen frame. Als je zelf je overkapping ontwerpt en bouwt betaal je alleen voor materialen. Dit is de goedkoopste optie, maar ook de meest arbeidsintensieve.
  • Een bouwpakket: als laatste kun je er ook voor kiezen een bouwpakket aan te schaffen. Hierin zit dan een bepaald model overkapping van de afmetingen die jij hebt doorgegeven. Het enige wat je nog moet doen is de gebruiksaanwijzing lezen en de overkapping in elkaar zetten. Hiervoor betaal je wel meer dan voor wanneer je alles zelf doet, maar je klus wordt er aanzienlijk gemakkelijker van.

De prijsopbouw

Wanneer je je eigen terrasoverkapping bouwt heb je eigenlijk alleen materiaalkosten waar je voor moet betalen. Je kunt dan nog te maken krijgen met verzendkosten, zowel van de materialen als voor het bouwpakket, afvoerkosten voor het bouwvuil en misschien moet je nog speciaal gereedschap aanschaffen. Hoe dan ook, de besparing is dus gemiddeld 40 procent, omdat de arbeidskosten en de voorrijkosten van een monteur komen te vervallen.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Door je eigen overkapping te bouwen bespaar je geld. Dit geld kun je gebruiken om te investeren in nieuw meubilair, een schuifdak of een mooi lamellendak. Je kunt ook proberen de prijs zo laag mogelijk te houden en de onderstaande keuzes kunnen je hierbij helpen.

  • Hout of metaal: hout is een materiaal waarmee makkelijk te werken is, veel makkelijker dan bijvoorbeeld met staal. Daarnaast is hout samen met kunststof het goedkoopste materiaal dat je voor je overkapping kunt gebruiken. Waar je wel rekening mee moet houden is dat hout van tevoren goed moet worden behandeld en elke drie tot vijf jaar moet worden onderhouden.
  • Het dak: wat betreft het dak heb je erg veel keuze. Ten eerste is er het materiaal, zoals doek, polycarbonaat en glas. Verder is er de vorm van het dak en zijn er ook speciale daksoorten te krijgen zoals een lamellendak dat je open kunt zetten of een schuifdak. Een plat dak van doek is het goedkoopste, maar misschien heb jij wel een heel ander ontwerp in gedachten.
  • Bouwpakket of zelf doen: zelf je overkapping ontwerpen is natuurlijk het goedkoopste. Hier heb je echter wel enkele bouwtechnische kennis voor nodig. Je kunt ook overwegen een kaal bouwpakket te kopen en deze verder zelf naar je eigen smaak af te maken. Zo hoef je geen ingewikkelde berekeningen te maken, kun je de prijs nog laag houden en druk je uiteindelijk toch je eigen stempel op het ontwerp.

Vergelijk offertes

Je kunt een zelfbouw terrasoverkapping dus vinden in allerlei soorten en maten en de keuze die je maakt hangt af van je doe-het-zelf ervaring, je budget en je persoonlijke smaak. Daarom kan het nooit kwaad om een prijsvergelijking te maken. Onze vergelijkingstool kan je hier direct mee helpen en je snel voorzien van een aantal offertes van leveranciers uit jouw omgeving.

Lees ook: prijzen gietvloeren en schilder prijs.

Wat kost een terrasoverkapping precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.