Tips terrasoverkapping

Tips terrasoverkapping

Bij het aanschaffen en laten plaatsen van een terrasoverkapping komt veel kijken. Je moet vanaf het moment dat je besluit een terrasoverkapping nodig te hebben een aantal beslissingen maken die direct invloed hebben op het eindresultaat. Daarom is het verstandig dat je je goed verdiept in de materie, dat je je opties nauwkeurig overweegt en dat je niets overhaast doet. De onderstaande tips kunnen je helpen bij het aanschaffen van je terrasoverkapping.

Tip 1: denk aan zonwering

Als je een terrasoverkapping neemt met een transparant of doorzichtig dak, dan is het verstandig om daar direct zonwering bij te bestellen. Dit is niet alleen om wat schaduw te creëren onder je terrasoverkapping, maar ook om daar de temperatuur behaaglijk te houden. Wat betreft zonwering worden je vaak een aantal opties aangeboden. Je kunt kiezen voor een dak van lamellen, voor zonwering die langs het dag schuift, voor doeken die je open en dicht kunt doen, voor spieën langs de zijkant of voor screens. Bespreek dit met je leverancier, want het is vaak goedkoper om direct zonwering met je terrasoverkapping mee te bestellen dan dat je dit op een later tijdstip doet.

Tip 2: doe het inmeten zelf

De meeste leveranciers bieden je aan je terrasoverkapping zelf in te meten. Dit is in principe goed te doen, want wat je nodig hebt is de breedte, de hoogte en de lengte. Er zijn vaak een aantal punten waarmee je dan rekening moet houden, bijvoorbeeld de hoeveelheid extra breedte je moet rekenen voor de palen of dakgoot. Hiervoor krijg je van de leverancier duidelijke instructies. Het goede nieuws is ook dat de afmetingen van de meeste terrasoverkappingen tijdens de plaatsing nog kunnen worden aangepast. Ook als jouw overkapping dus niet voldoet aan de standaard afmetingen die de leverancier aanbiedt valt hier in de meeste gevallen een arm aan te passen. Daarnaast bespaar je natuurlijk geld als je het inmeten zelf doet. Vraag eventueel een handige vriend of familielid om hulp.

Tip 3: overweeg een losstaande overkapping te plaatsen

Veel leveranciers leveren overkappingen die aan het huis vast zitten. Hiermee kun je je woning vergroten en kun je geld besparen, omdat deze modellen goedkoper zijn dan vrijstaande overkappingen. Je creëert een vloeiende overgang tussen je woonruimte en je tuin en betrekt deze meer bij je dagelijkse leven. Dit is allemaal heel mooi, maar wat je niet moet vergeten is dat je met een terrasoverkapping ook veel licht tegenhoudt dat anders je woning in was gegaan. Soms kan een overkapping het huis dus donker en somber maken. Als je een overkapping achterin de tuin laat plaatsen heb je dit probleem niet. Een andere oplossing is om voor zoveel mogelijk glas te kiezen en voor zonwering die open en dicht kan. Zo kun je een beschutte plek creëren buiten en kun je de zonwering van je terrasoverkapping ook gebruiken als zonwering voor binnen.

Tip 4: laat de overkapping aansluiten bij je interieur

Het is erg mooi als de terrasoverkapping zelf en de inrichting ervan aansluiten bij de stijl van je interieur. Op die manier wordt het echt een extensie van je woning. Laat bijvoorbeeld tegels die je in de aansluitende keuken hebt geplaatst doorlopen naar het terras, kies voor soortgelijke kleuren en neem eventueel een zelfde vloer. Als je daar dan wat variatie aan toevoegt krijg je twee ruimtes die naadloos op elkaar aansluiten maar die toch een eigen karakter hebben.

Tip 5: kies voor lichte kleuren

Veel terrasoverkappingen worden geleverd in donkere houtkleuren of antraciet. Het plafond en de pilaren kunnen er dan erg zwaar uitzien en juist een drukkende sfeer creëren. Je zal verbaasd staan wat een verschil het maakt als je wat meer wit introduceert en bij de meeste leveranciers is dit één van de kleuren die je ook kunt kiezen. Neem een wit frame en een transparant plafond en je overkapping ziet er direct veel lichter en frisser uit.

Tip 6: denk na over inkijk

Een open terrasoverkapping is natuurlijk mooi en geeft je een gevoel van ruimte en toegankelijkheid. Tegelijkertijd betekent dit ook dat je buren of voorbijgangers probleemloos bij je terrasoverkapping naar binnen kunnen kijken. Om wat meer privacy te creëren kun je investeren in spieën of zijwanden van glas, doek of polycarbonaat. Je verliest het uitzicht op je tuin dan niet en hebt nog steeds een grote open kant aan je terrasoverkapping, maar je geniet ineens aanzienlijk meer privacy. Dit is geen overbodige luxe als je terras verlicht is en je er ook ’s avonds ongestoord wilt kunnen zitten.

Tip 7: laat een fundering plaatsen

Een terrasoverkapping heeft zeker voordeel bij een soort van fundering. Op die manier zal deze minder snel kunnen verzakken en kun je dus een langere levensduur realiseren. Betonpoeren zijn in dat geval ideaal. Dit zijn betonnen kant-en-klare funderingselementen die je onder de palen in de grond graaft. Je versterkt ze door er beton omheen te gieten en door er een betontegel onder te leggen. Vervolgens maak je je staanders aan de betonpoeren vast en heb je een stevige en veilige basis gecreëerd voor je terrasoverkapping. Deze fundering kun je zelf plaatsen of je kunt je leverancier aanspreken en hen aanmanen dit te doen. Veel leveranciers zullen hier al aandacht aan besteden, want de fundering is een cruciaal onderdeel van elk soort bouwwerk.

Vergelijk offertes

Heb jij financiële vragen over het laten plaatsen van een terrasoverkapping? Misschien heb je al een terrasoverkapping en wil je hier werkzaamheden aan laten verrichten? Wat ook je financiële vraag, via onze vergelijkingstool kun je hier een antwoord op krijgen door deze aan verschillende betrouwbare bedrijven voor te leggen. De vrijblijvende offertes die je dan ontvangt kun je gebruiken voor een vergelijking zodat je altijd het beste aanbod uitkiest.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *