5 valkuilen terrasoverkapping

houten terrasoverkapping in tuin

5 valkuilen terrasoverkapping

Als je op het punt staat een terrasoverkapping aan te schaffen, dan zal je misschien al wat informatie hebben ingewonnen over hoe dit in zijn werk gaat. Je hebt een mooi model gevonden die past binnen je budget en waarmee je je woning en je leven kunt verrijken. Terrasoverkappingen hebben zeker vele voordelen en het aanschaffen ervan is dan ook in de meeste gevallen een goede zaak. Er zijn wel enkele valkuilen waarmee je dan rekening kunt houden en het is goed om je daar bewust van te zijn voordat je op de bestelknop drukt.

Je kunt er niet het hele jaar door comfortabel zitten

In tegenstelling tot wat er wel eens beweerd wordt, kun je niet het hele jaar door onder je terrasoverkapping zitten. Vooral als je voor een open overkapping hebt gekozen zal wind, regen, sneeuw en hagel je snel weer naar binnen jagen. En in de zomer kan het soms ook onbehaaglijk warm worden onder een overkapping. Er zijn oplossingen voor deze problemen, zoals het plaatsen van zijwanden, van verwarmers en van zonwering, maar zelfs in een afgesloten tuinkamer kan het in de winter te koud worden. Wil je meer van je tuin kunnen genieten en een plek creëren waar je het hele jaar door comfortabel kunt zitten, dan heb je een serre nodig.

Terrasoverkappingen hebben een fundering nodig

Een extra uitgave waar veel mensen geen rekening mee houden is die van een fundering. Stel je hebt een bouwpakket terrasoverkapping aangeschaft en deze wil je zelf opbouwen, dan zal je onder elke paal op zijn minst een betonpoer moeten plaatsen. Houten en afgesloten overkappingen kun je beter voorzien van een volledige fundering. Zo voorkom je dat je terrasoverkapping wegzakt en kun je er langer van genieten. Het plaatsen van een fundering brengt extra kosten en extra overlast met zich mee.

Voor een terrasoverkapping heb je soms een vergunning nodig

Bij deze valkuil moet gezegd worden dat terrasoverkappingen in veel gevallen zonder vergunning geplaatst kunnen worden, maar dit is niet altijd zo. Als jij twijfelt dan is een bezoekje aan je gemeentehuis of het digitale loket geen slecht idee. Terrasoverkappingen hebben in enkele gevallen wel een vergunning nodig en je leverancier kan je hier als het goed is uitgebreid over inlichten. In de volgende gevallen is het verstandig om eerst navraag te doen.

  • De terrasoverkapping zal meer dan 50 procent van je tuin gaan innemen.
  • De terrasoverkapping is meer dan 30 vierkante meter groot.
  • Je wilt de terrasoverkapping als hoofdgebouw gaan gebruiken.
  • Je woning is een monumentaal pand.
  • Je woning maakt deel uit van een beschermd stadsgezicht.
  • Je verandert het straatbeeld door een terrasoverkapping aan de voorkant van je huis te plaatsen.

Terrasoverkappingen zijn niet goedkoop

De enige situatie waarin terrasoverkappingen goedkoop zijn is als je zelf aan de slag gaat. Je kunt de overkapping zelf ontwerpen en plaatsen of je kunt een bouwpakket bestellen. Ook een doek dat je spant als terrasoverkapping is niet erg duur. Behalve deze opties, betaal je voor een kleine prefab terrasoverkapping zonder extra opties minimaal €1000 inclusief plaatsing. De gemiddelde prijzen liggen echter meer rond de €5000 en voor een luxe terrasoverkapping worden deze verdubbeld. Uit de onderstaande tabel kun je de minimale prijzen aflezen. Hoe meer extra opties of uitbreidingen je toevoegt, hoe meer je zal moeten betalen.

Soort terrasoverkapping Gemiddelde kosten
Doek met palen Vanaf €250
Eigen ontwerp Vanaf €600
Bouwpakket kopen en zelf bouwen Vanaf €750
Prefab terrasoverkapping Vanaf €1000
Maatwerk terrasoverkapping Vanaf €2500
Luxe terrasoverkapping Vanaf €10.000

Schaf niet te veel extra opties aan

Het is erg gemakkelijk om met een terrasoverkapping over je budget te gaan en de meeste mensen doen dit door te veel extra opties mee te bestellen. Deze extra opties zijn inderdaad handig en kunnen je terrasoverkapping aanzienlijk gebruikersvriendelijker maken, maar ze kosten ook meer geld. De totaalprijs kan snel oplopen als je besluit om je terrasoverkapping te verwarmen en verlichten, of als je een aantal glazen schuifdeuren laat plaatsen om je meer beschutting te bieden. De mogelijke extra opties vind je in de onderstaande tabel, inclusief de meerprijs waarmee je dan rekening moet houden. Maak je keuze daarom bewust en laat je niet meevoeren door alles wat zo handig zou zijn als je dit niet per sé nodig hebt.

Extra optie Extra kosten inclusief btw en plaatsing
Een dak van glas €800 – €1000 per overkapping
Regenpijp en -goot €200 – €300 per overkapping
Dakbedekking van bitumen €450 – €600 per dak
Spieën €290 – €650 per twee
Glazen schuifpaneel €400 – €500 per stuk
Polycarbonaat zijwand €500 – €650 per stuk
Elektra aanleggen (inclusief verlichting) €400 – €500 per klus
Zonwering laten plaatsen €300 – €600 per klus
Verwarming aanleggen €500 – €750 per klus

Vergelijk offertes

Een andere valkuil waarin je niet moet vallen is de bewering dat vergelijken niet loont. Via onze vergelijkingstool kun je nu alvast enkele offertes opvragen voor je terrasoverkapping en deze verplichten je verder nergens toe. Uit deze offertes kun je het goedkoopste aanbod kiezen of de beste leverancier. Zo bekijk je alle opties en weet je dat je nooit te veel zal betalen.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *