Houten overkapping inclusief plaatsing

Eén van de beslissingen die je moet gaan maken als je een terrasoverkapping aan wilt gaan schaffen is die van het materiaal. Aluminium en hout zijn erg gangbaar en kunststof is in opmars. Daarnaast moet je gaan besluiten of je de overkapping zelf wilt plaatsen of dat je dit wilt uitbesteden. Hier kun je verder lezen over houten terrasoverkappingen inclusief de plaatsing en bespreken we de prijzen, de voor- en nadelen, de aandachtspunten en de manieren waarop je geld kunt besparen.

Inhoudsopgave

De kosten

De prijs die je betaalt voor je houten terrasoverkapping is uiteraard afhankelijk van een groot aantal factoren. Zo zijn er de afmetingen, het model, de productiemethode, de extra opties enzovoorts en het is dan soms ook lastig om aan te geven hoeveel deze kosten. De onderstaande tabel geeft je een idee van de minimale prijzen waarmee je te maken krijgt. Door hier extra meters, opties of kenmerken aan toe te voegen zal de prijs omhoog gaan. Alle bedragen zijn inclusief btw en plaatsing.

Soort terrasoverkapping Minimale kosten
Prefab houten terrasoverkapping Vanaf €1200
Maatwerk houten terrasoverkapping Vanaf €3000
Luxe houten terrasoverkapping Vanaf €12.000
Enkel montage terrasoverkapping Gemiddeld €45 per uur

De voor- en nadelen van houten overkappingen

Hout is een erg populair materiaal voor terrasoverkappingen en dat is ook niet vreemd. Het is natuurlijk en sluit daardoor erg goed aan bij tuin en natuur. Hout heeft wel een aantal voor- en nadelen en door deze tegen elkaar af te strepen kun je beter beslissen of dit een materiaal is dat geschikt is voor jou.

Voordelen houten terrasoverkappingen

 • Hout is natuurlijk en sfeervol.
 • Hout is relatief goedkoop.
 • Hout sluit erg goed aan bij natuurlijke omgevingen, groen en landelijke woningen.
 • Hout is gemakkelijk te bewerken en je kunt het regelmatig van een nieuw kleurtje voorzien.
 • Hout is duurzaam en milieuvriendelijk.
 • Als je je hout goed onderhoudt, dan kan het vele tientallen jaren meegaan.
 • Met een houten terrasoverkapping kun je waarde toevoegen aan je woning.

Nadelen houten terrasoverkappingen

 • Hout heeft onderhoud nodig en je zal je terrasoverkapping minstens elke 5 jaar moeten overschilderen. Onbehandeld hout moet vaker worden onderhouden.
 • Ook al kan hout een interessant contrast vormen met modernere tuinen, het is niet passend bij elke woning en in elke tuin.

Zelf plaatsen of uitbesteden?

Hier hebben we het over houten terrasoverkappingen inclusief plaatsing, maar het is natuurlijk niet nodig dat je jouw houten terrasoverkapping laat monteren. De meerprijs voor de montage ligt tussen de 10 en 20 procent en dat kun je besparen door de montage zelf te doen. Er zijn bijvoorbeeld bouwpakketten te krijgen met duidelijke instructies. Deze zijn in de meeste gevallen van hout, omdat dat zo bewerkbaar is. Je kunt ook zelf een houten terrasoverkapping ontwerpen en de balken op maat laten zagen bij een bouwmarkt. Het enige wat je daarna nog moet doen is de overkapping in elkaar zetten. Ga je de overkapping laten plaatsen, dan kun je jezelf veel pijn en moeite besparen. Daarnaast weet je dan zeker dat het goed gebeurt en dat je een mooie garantieregeling zal krijgen over de uitgevoerde werken. De keuze met betrekking tot het monteren van de terrasoverkapping is dus volledig aan jou en aan beide situaties zijn voor- en nadelen verbonden.

Aandachtspunten houten terrasoverkappingen inclusief plaatsing

Uiteraard zijn er ook enkele aandachtspunten waarmee je rekening moet houden als je een houten terrasoverkapping aanschaft. Lees de onderstaande punten maar eens door.

 • Verantwoord hout: met het oog op het milieu en de verdwijnende regenwouden is het erg belangrijk dat je hout kiest dat op een verantwoordelijke manier is gekapt. Dat betekent dat deze een keurmerk bevat die de producent van het hout hierop test en blijft testen. Er zijn een aantal keurmerken waarnaar je dan op zoek kunt gaan, namelijk Keurhout, Stip, FSC en PEFC.
 • De garantieregeling: als je voor een houten terrasoverkapping inclusief plaatsing kiest, dan kun je een fabrieksgarantie en een montagegarantie verwachten. Het is belangrijk dat beide regelingen goed zijn en dat je daar tevreden over bent. Lees ze daarom goed door en kijk niet alleen naar de looptijd, maar ook naar de dekking. Een goede garantieregeling is vaak ook een bewijs van kwaliteit en het vertrouwen dat de leverancier heeft in product en dienst.
 • Onderhoud: als je voor hout kiest moet je er altijd rekening mee houden dat je ook voor regelmatig onderhoud hebt gekozen. Hout moet beschermd worden tegen de weersomstandigheden en dat betekent dat je het moet schilderen, beitsen of lakken. En dat elke 2 tot 5 jaar, afhankelijk van de houtsoort die je hebt uitgekozen. Dit is een grote verantwoordelijkheid, maar ook een kans om je overkapping regelmatig in een nieuw jasje te steken.

Vergelijk offertes

Als jij ook een nieuwe terrasoverkapping van hout wilt laten plaatsen, dan kun je de goedkoopste, beste en aantrekkelijkste deals vinden door een vergelijking te maken van het marktaanbod. Dit doe je door offertes op te vragen bij verschillende leveranciers en deze met elkaar te vergelijken. Via onze vergelijkingstool op deze website kost dit nauwelijks nog tijd en moeite.

Wat kost een terrasoverkapping precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.