Terrasoverkapping met plat dak

Wanneer jij een nieuwe terrasoverkapping gaat bestellen, dan zal je allerlei keuzes te maken hebben met betrekking tot de uitvoering ervan. Je moet nadenken over de kleur, de stijl, de extra opties, de productiemethode, het materiaal en de afmetingen. Een andere beslissing die je moet maken is het soort dak dat je wilt en of je deze dan plat of schuin wilt laten uitvoeren. Schuine daken voeren het water erg goed af en zijn vaak voorzien van een dakgoot en regenpijp. Platte daken hebben dan weer een bijzonder modern en minimalistisch uiterlijk en passen erg goed bij nieuwbouw. Hier lees je over terrasoverkappingen met platte daken.

De kosten

Overkappingen met platte daken zijn niet anders in prijs dan terrasoverkappingen met een ander soort dak. De prijs kan wel omhoog gaan als je een andere dakbedekking uitkiest dan standaard wordt aangeboden. Voor een bitumen dakbedekking, voor glas of voor een groendak betaal je een meerprijs. Je kunt de minimale prijzen van terrasoverkappingen met een plat dak uit de volgende tabel afleiden. Vervolgens zal de prijs omhoog gaan als je hier extra vierkante meters, extra ontwerpmogelijkheden of extra opties aan laat toevoegen.

Soort terrasoverkapping met plat dak Prijs inclusief btw
Eigen ontwerp Vanaf €600
Bouwpakket kopen en zelf bouwen Vanaf €750
Prefab terrasoverkapping Vanaf €1000 inclusief montage
Maatwerk terrasoverkapping Vanaf €2500 inclusief montage
Luxe terrasoverkapping Vanaf €10.000 inclusief montage

Verschillende mogelijkheden voor je platte dak

Je kunt het platte dak van je terrasoverkapping op verschillende manieren laten uitvoeren. Als je een op maat gemaakte terrasoverkapping aanschaft, dan zijn de mogelijkheden groter, maar hier vind je enkele gangbare opties die je worden aangeboden door de verschillende leveranciers.

  • Polycarbonaat: de meeste terrasoverkappingen worden standaard uitgerust met een dak van polycarbonaat. Dit is een kunststof die goedkoop is en die in transparant of melkwit kan worden uitgevoerd. Het laat licht door, maar creëert toch een beschutte plek om te zitten. Voor polycarbonaat betaal je meestal geen meerprijs. Het is wel verstandig om dan ook aan zonwering te denken en om je voor te bereiden op flink wat lawaai als het gaat regenen of hagelen.
  • Glas: een optie waarmee je een schitterend open gevoel creëert is glas. Ook dit kan in helder en mat worden geleverd en laat nog steeds voldoende zon door. Dit is geen onbelangrijk feit, want anders kan een terrasoverkapping je woning ook aanzienlijk verduisteren. Glas is wat minder luidruchtig dan polycarbonaat, maar het kan wel erg warm worden onder glas. Daarom is zonwering zeker iets waarin je zal moeten investeren. Glas is ook duurder en de meeste leveranciers vragen voor een glazen dak een meerprijs.
  • Bitumen: het kan natuurlijk ook erg goed zijn dat jij liever een dicht plat dak op je terrasoverkapping wilt laten plaatsen. Het meest gangbare materiaal dat dan gebruikt wordt is bitumen. Dit vind je ook op platte daken aan huizen en je herkent het aan de zwarte kleur en teerachtig uiterlijk. Bitumen is waterdicht en vrij goedkoop. Houd er wel rekening mee dat een dichte terrasoverkapping aan huis veel licht kan blokkeren en dat je woning na de plaatsing donkerder zal zijn.
  • Groendak: een milieuvriendelijk en ook zeer interessant alternatief is een groendak. Voor terrasoverkappingen wordt daar dan een sedumdak voor gebruikt. Een sedumdak bestaat uit vetplantjes die het water van de regen absorberen en die de lucht filteren. Sedumdaken zijn bijzonder stil en koelen in de zomer en houden de overkapping warm in de winter. Bij sommige gemeentes krijg je een vergunning voor een groendak, dus als je deze optie overweegt kun je dit het beste even navragen bij je gemeentehuis.

De waterafvoer bij platte daken

In tegenstelling tot schuine daken zal het water van je terrasoverkapping met een schuin dak niet worden opgevangen in een dakgoot. Platte daken hebben een opstaande rand waardoor het water automatisch op het dak blijft liggen. Vervolgens is er als het goed is een kleine helling aangebracht waardoor het water naar een putje wordt geleid. Omdat water altijd de weg met de minste weerstand kiest, zouden er nooit plassen op je dak moeten komen te staan. Aan het putje is dan een regenpijp bevestigd en via de regenpijp wordt het water vervolgens weggeleid. Dit kan zijn naar een wadi, ergens op een laag punt in je tuin of naar een infiltratiesysteem zodat je tuin niet blank komt te staan. Dit wordt meestal gedaan met grind. Het is in veel gemeentes niet meer toegestaan om regenwater naar het riool te leiden, omdat dit overstromingen kan veroorzaken. Je kunt het water natuurlijk ook opvangen in een regenton en het vervolgens gebruiken om je tuin mee water te geven bij droge periodes. Hiervoor is mogelijk een vergunning beschikbaar bij je gemeente.

Vergelijk offertes

Het is altijd een goed idee om meerdere opties te bekijken als je een terrasoverkapping aan wilt schaffen. Dit doe je door offertes op te vragen bij een aantal leveranciers en onze vergelijkingstool kan je daarbij helpen. Voer je opdracht in en je ontvangt snel alle informatie die je nodig hebt voor het vinden van de laagste prijs.

Wat kost een terrasoverkapping precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.